😋 Tammergård

Frallor grundrecept

60 min

Inspirationskälla

Från Martins Johanssons bok Ett recept, hundra bröd, som bara innehåller ett enda recept som kan varieras för att göra en massa olika sorters bröd. Sommaren 2025 lånade jag den boken och bakade frallor varje morgon medan vi var på Gotland några veckor. Jag varierade frallorna något varje dag för att få lit e känsla kring hur smak, konsistens och utseende varierar när man har olika sorters mjöl eller andra små justeringar.

Ingredienser (8 små frallor)

  • en liten bit jäst, ungefär stor som en kikärta
  • 5 dl vatten
  • 1 liter vetemjöl (ungefär 630 g), går fint att bland olika mjölsorter

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, mjöl och salt och blanda till en lös deg med en slickepott.
  2. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa över natten (eller ca 8 timmar).
  3. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord med en slickepott.
  4. Sätt ugnen på 250 grader. Dra ut degen till en kvadrat, vik in kanterna och vänd den upp och ner. Låt degen jäsa en stund.
  5. Strö lite mjöl på degen och dela i 4 längder med en degskrapa. Dela sedan varje längd till 4 frallor och lägg på bakplåtspapper.
  6. Grädda bröden i 12–15 minuter tills de har fått fin färg.